Hiányos vizelés. Vizelettartási zavarok nyomában – a gyermeknefrológus válaszol - Mindset Pszichológia


A komolyabb figyelmezető jelek

Károly Fruzsina Az Amerikai Pszichiátriai Társaság jelenleg is használatban lévő diagnosztikus kritériumrendszere DSM-5 a gyermekkor pszichés zavarai közé sorolja az ürítési zavarokat.

Amint az már cikksorozatunk előző részéből is kiderült, az, hogy egy gyermek mikor lesz szobatiszta, több tényező megfelelő minőségű kialakulásától és harmonikus együttműködésétől függ.

Fontos, hogy mind testileg, mind pedig lelkileg érett legyen egy kisgyermek erre a folyamatra. Milyen szakemberhez érdemes ilyenkor fordulnunk, és milyen tényezőket kell figyelembe vennünk a terápia során?

Tartalomjegyzék

Interjúnk Dr. Sándor György gyermekgyógyász és gyermeknefrológus szakorvossal.

amely alapján a prosztatagyulladás diagnózisát felállítják

A szobatisztává válás egy hosszú tanulási folyamat eredménye, mely során szülőként kiemelt fontosságú szerep jut nekünk is. Ha azonban valamilyen okból kifolyólag ürítési zavar alakul ki, az jelentősen megterheli mind a hiányos vizelés, mind pedig a szülei életét. A DSMből kiemelendő két nagy ürítési zavar az enuresis, amikor a gyermek nem megfelelő helyre üríti a vizeletét, valamint az encopresis, amikor nem megfelelő helyre történő székletürítésről beszélhetünk.

A prosztatagyulladás tünetei

Jelen cikkünkben az enuresis témakörével fogunk részletesebben foglalkozni. Fontos ezen diagnosztikus kategórián belül is a különböző típusokat megemlítenünk.

a prosztatagyulladás jelei fiúknál

Enuresis megjelenhet éjszakai enuresis nocturnalis vagy napközbeni enuresis diurnalis bevizelés formájában, azonban olyan eset is előfordulhat, hogy mindkét napszakban jelentkeznek a problémák. Fontos elkülönítenünk gondolatban azt is, hogy a gyermek a bevizeléseket megelőzően teljes mértékben szobatiszta volt-e. Ha a gyermek sosem volt szobatiszta és vizeletét korábban sem tudta visszatartani, habár életkora és fejlettségi szintje alapján ez elvárható lenne, akkor primer enuresisről beszélünk.

  1. A különbség az, hogy ennél a típusnál a tesztekkel baktérium jelenléte nem igazolható.
  2. Vörös, zöld, sötét vizelet? 5 ok, ami miatt elszíneződhet
  3. Ezért a vizelet vizsgálata uroszkópia egyike a legősibb orvosi vizsgálatoknak.
  4. Magas hőmérséklet prosztatagyulladással
  5. Gyakran Ismételt Kérdések Húgyutak betegségei Húgyhólyag gyulladás legtöbbször az elvezető húgyutak gyulladásának részeként alakul ki.
  6. Mit kell tudni a prosztatagyulladásról?

Ha azonban már egyszer kialakult vizeletkontroll, és legalább fél évig semmilyen probléma ezzel kapcsolatban nem is fordult elő, most azonban visszaesést tapasztalunk, akkor szekunder enuresisről beszélünk.

Az enuresis hátterében lévő okok még nem teljesen tisztázottak.

Vesebetegségek korai felismerése: az orvosi gyógymasszázs szerepe Szerző: WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr Minden megbetegedés előzményekre vezethető vissza, ez így van a vesebetegségeknél is.

Feltehetőleg több organikus, genetikai és pszichés hajlamosító tényező is állhat a hiányos vizelés mögött. Az organikus okok mellett, a pszichológiai vizsgálatok elsősorban a hibás toalett-tréning jelentőségét emelik ki az enuresis kialakulásában.

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat! A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére. Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek.

A túlzottan korai szoktatás, a sürgető, erőszakos és türelmetlen szülői magatartás vagy a hiányos tanítási folyamat gyakran vezethet vizelettartási nehézség kialakulásához. Illetve sok esetben egy jelentősen stresszteli életesemény például a szülők válása vagy egyik szülő hirtelen elvesztése, testvér születése, szeparáció is hatással lehet az enuresis megjelenésére.

Fontos látnunk, hogy ha egyszer-egyszer bepisil a gyermek, az még nem tekinthető enuresisnek.

Vizelés

A DSM-5 szerint akkor adható meg ez a diagnózis, ha a gyermek legalább 5 éves, és a nem megfelelő helyre történő ürítés legalább fehérnemű prosztatagyulladásra kétszer, és legalább három hónapon keresztül fennáll. Sándor György gyermekgyógyász és gyermeknefrológus szakorvos a Vizelési Tréning Program egyik vezetője, mely egy egyedülálló módszer Magyarországon a funkcionális hólyagműködési zavarok kezelésére.

Interjúnkban többet között a hólyagműködés zavarairól és a leggyakoribb figyelemfelhívó jelekről, valamint a terápiás lehetőségekről kérdeztük. Gyermeknefrológusként mi a véleménye, hány éves korban várható el egy gyermektől a szobatisztaság?

A vesebetegség korai és előrehaladott tünetei

A gyermekek többsége 3—4 éves kor között már szobatiszta. Természetesen ezt sokan már lényegesen korábban elérik — ezt segíthetjük a hiányos vizelés szoktatással is.

Vannak olyan kultúrák például Vietnambanahol már egyéves korra elérik a szülők, hogy a gyermekeknek nem kell pelenkát viselnie és teljesen szobatiszták lesznek. Az általunk használt nemzetközi szakmai protokollok alapján 4 éves kor felett értékeljük a hólyagműködés úgynevezett funkcionális zavarainak a tüneteit.

Az enuresis mint pszichiátriai diagnózis hiányos vizelés függhet össze a funkcionális hólyagműködési zavarokkal? A vizelettartási és ürítési zavarok enuresis, inkontinencia, funkcionális hólyagműködési zavarok háttere összetett. Ilyen szempontból szinte mindegy, hogy testi vagy pszichés problémáról beszélünk.

akut prosztatagyulladás krónikus prosztatagyulladás

A betegséget gyógyítjuk és a kínzó tüneteket igyekszünk megszüntetni. Az összefüggés a pszichiátriai problémák és a vizelettartási zavarok között egyébként jól ismert, elég, ha a figyelemhiányos hiperaktivitás zavar tünetegyüttes ADHD és az éjszakai bepisilés enuresis hiányos vizelés gyakori együttes előfordulására gondolunk. Általánosságban elmondható, hogy a funkcionális hólyagműködési zavarral küzdő gyermekek 30, az éjszaka bepisilő gyermekek 20 és a funkcionális széklettartási zavar encopresis miatt vizsgált gyermekek akár 50 százalékánál mutatható ki kezelést igénylő pszichés probléma.

Ok vagy következmény a pszichés probléma? Egy inkontinenciával küzdő kisgyermek és a családja komoly kihívások elé néz és nagy lelki megterhelésnek van kitéve.

bakteriális kultúra prosztatagyulladásra